750 g vetemjöl
500 g siktat rågmjöl (INTE rågsikt)
1/2 pkt torrjäst
1 msk salt
4 msk brödsirap
kryddning efter smak
pomerans mald och/eller krossad
brödkrydda
ev. lite kummin
ca 1 l vatten 39 grader
Jag kör allt i en köksmaskin men börjar med ca 0,7 l vatten,
därefter slår jag i lite till för att få en bra konsistens på degen,
kör ca 5 – 10 minuter.
Jäs i ca 1,5 – 2 timmar.
Under tiden blanda ihop 0,5 dl starkt kaffe (gärna varmt)
med lika mycket brödsirap och låt stå.
Slå upp degen på mjölad bänk,
dela degen i två bitar,
forma till 2 runda bröd lägg på plåt,
stick ”picka” bröden med gaffel,
täck med bakduk,
jäs 30 – 60 min,
Ställ in i ugn 200 grader,
baka ca 15 min tag ut och pensla med kaffe-siraps blandningen,
sätt in och baka brödet klart i ytterligare ca 15 -25 min.
Om du skall spara brödet, frys det när det har kallnat,
annars är det godast efter en natts väntan.